Koliko je rizično ulagati u Srbiju?

Bez autora
Oct 21 2012

Srbija je u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o poslovanju zauzela 92. mesto, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili 88. Ove godine, prvi na listi je Singapur, a na poslednjem, 183. mestu, našao se Čad. Lista svetske banke veoma je važna, jer je strani investitori koriste pri procenjivanju rizika poslovanja u nekoj zemlji.Procena lakoće poslovanja u nekoj zemlji određuje se na osnovu nekoliko faktora: 1. Započinjanje biznisa; 2. Dobijanje strujnih priključaka; 3. Osnivanje preduzeća; 4. Dobijanje kredita; 5. Zaštita investitora; 6. Plaćanje poreza; 7. Primena ugovora; 8. Prekogranično poslovanje; 9. Nesolventnost; 10. Dozvole za izgradnju.

Koliko je rizično ulagati u Srbiju?Srbija je u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o poslovanju zauzela 92. mesto, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili 88.

Ove godine, prvi na listi je Singapur, a na poslednjem, 183. mestu, našao se Čad.

Lista svetske banke veoma je važna, jer je strani investitori koriste pri procenjivanju rizika poslovanja u nekoj zemlji.

Procena lakoće poslovanja u nekoj zemlji određuje se na osnovu nekoliko faktora:

1. Započinjanje biznisa; 2. Dobijanje strujnih priključaka; 3. Osnivanje preduzeća; 4. Dobijanje kredita; 5. Zaštita investitora; 6. Plaćanje poreza; 7. Primena ugovora; 8. Prekogranično poslovanje; 9. Nesolventnost; 10. Dozvole za izgradnju.

Najslabiju tačku naše zemlje i dalje predstavlja dobijanje građevinskih dozvola, po čemu je Srbija na 175. mestu. Na začelju liste Srbija se nalazi i po plaćanju poreza - na 143. mestu.

Za svaku zemlju u krizi, pa i za Srbiju, jedan od glavnih načina da izađe iz krize jesu upravo strane investicije, kojih je u našoj zemlji nedovoljno. Ipak, strategija za buducnost postoji, a mnogobrojne reforme vec su počele da se sprovode.

"Dakle doveli smo do ukidanja velikog broja parafiskalnih nameta sto treba drastično da olakša državnu birokratiju koja je jedan od glavnih razloga ovako loše pozicije, nastavićemo sa sređivanjem stanja zemljista, izdavanja građevinskih dozvola, to je drugi krupan korak koji će doprineti da ova pozicija bude bolja...", kaže Vlajko Senić državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Prema mišljenju pojedinih ekonomista, lista Svetske banke nije toliko relevantna prilikom procene investitora u koju zemlju žele da ulože svoj kapital.

"Ipak ozbiljni veliki investitori imaju ozbiljnija istraživanja, imaju analize sa terena, ne oslanjaju se previše na analize kreditnih agencija, doing business. Mislim da Srbija u stvarnosti nešto bolje stoji, mi smo 20,30 mesta bolji, bolji smo u odnosu procena nekih eksperata sa terena koji su često skloni nekim pesimističnim procenama", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Međutim, veoma zabrinjava činjenica da su sve zemlje regiona, izuzev Bosne i Hercegovine, daleko ispred nas.

Makedonija je pozitivan primer kako se uz pomoć reformi može poboljšati situacija, pa je tako u odnosu na prošlu godinu napredovala za 12 pozicija i sada se nalazi na 22. mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik